Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Wykład on-line prof. Tadeusza Pomianka pt. „Jak dbać o klimat, jeść zdrową żywność i nie głodować?”

Opublikowano: 2023-05-17 17:53:15, przez: admin, w kategorii: Region

Spotkanie odbędzie się 17 maja br. (środa) o godz. 18.00 na kanale YouTube WSIiZ. Hasłem przewodnim IV edycji cyklu „Przybij piatkę nauce” jest „Razem na rzecz lepszego jutra”.

Nagroda ministra nauki dla profesora Pomianka

 

Prezydent WSIiZ, dr hab. inż. Tadeusz Pomianek, prof. WSIiZ, przekonuje, że troska o Ziemię i zaspokojenie potrzeb człowieka nie stoją ze sobą w sprzeczności i można dbać o nie jednocześnie. O tym, jak łączyć troskę o klimat i bioróżnorodność z dbałością o zdrowie i komfort ludzi opowie podczas swojego wykładu z cyklu „Przybij piątkę nauce”. Świat już wie, że trzeba walczyć z ociepleniem klimatu i wiele przedsięwzięć służy temu, żeby energia odnawialna obniżyła emisję gazów cieplarnianych – mówi dr hab. inż. Tadeusz Pomianek, prof. WSIiZ. Prezydent WSIiZ zwraca jednak uwagę, że mało się mówi i jeszcze mniej robi w sprawie innego potężnego wyzwania, jakim jest przemysłowa metoda produkcji żywności.

 

Podczas wykładu prof. Pomianek przedstawi zarówno negatywne skutki działalności człowieka, takie jak degradacja gleby, wody oraz fitoplanktonu, jak i przedstawi możliwe rozwiązania.

Przedstawię rozwiązanie na przykładzie Polski. Pokażę, jak można ten niezwykle trudny problem rozwiązać. Wystarczy tylko obniżyć spożycie mięsa, postawić na więcej białka roślinnego, żeby efekty były zdumiewające i żebyśmy mogli powrócić do utraconego raju, gdzie można w symbiozie z przyrodą produkować zdrową żywność, cieszyć się piękną naturą. Jeśli tego nie zrobimy, to znaczy, że bezwolnie zmierzamy do piekła – tłumaczy dr hab. inż. Tadeusz Pomianek, prof. WSIiZ.

 

Prof. Tadeusz Pomianek, prezydent WSIiZ jest pomysłodawcą, głównym twórcą, wieloletnim rektorem tej uczelni. Obecnie główny obszar jego zainteresowań związany jest z problematyką zarządzania zasobami ludzkimi, jak też tworzeniem infrastruktury okołobiznesowej z zakresu edukacji, badań i doradztwa. Od wielu lat zaangażowany w działania na rzecz stworzenia efektywnego systemu szkolnictwa wyższego opartego na zasadach rzetelnej konkurencji, inicjator przedsięwzięć na rzecz unowocześniania polskich szkół wyższych. Autor wielu publikacji i ekspertyz na temat systemu szkolnictwa wyższego w Polsce. To m.in. dzięki jego staraniom studenci uczelni niepaństwowych otrzymują stypendia finansowane z budżetu państwa. Jego pasją jest kontakt z przyrodą, na łonie której stara się spędzać każdą wolną chwilę. Z pasją zbiera grzyby i wytwarza wzmacniające zdrowie nalewki owocowe. Wielką radość sprawia mu zwiedzanie zespołów pałacowo-parkowych oraz zgłębianie procesów cywilizacyjnych. .

 

Wykład pt. „Jak dbać o klimat, jeść zdrową żywność i nie głodować?” jest kolejnym spotkaniem w ramach tegorocznej edycji cyklu „Przybij piątkę nauce”. Hasłem przewodnim IV edycji cyklu jest „Razem na rzecz lepszego jutra”. Jest to seria wykładów poświęcona klimatowi i naturze. Będziemy rozmawiać m.in. o klimacie, jego zmianach, bioróżnorodności, produkcji żywności, ale też o transformacji cyfrowej – mówi prof. dr hab. Agata Jurkowska-Gomułka, prorektor WSIiZ ds. Nauki i Współpracy Międzynarodowej. 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij