Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Sylwester na Zamku w Baranowie Sandomierskim

Badacze z Uniwersytetu Rzeszowskiego opracowali batony z wysoką zawartością białka roślinnego

Opublikowano: 2022-06-23 21:22:26, przez: admin, w kategorii: Biznes

RZESZÓW. Batony na bazie białka roślinnego, które są przeznaczone dla osób unikających w swojej diecie produktów zawierających gluten, białka mleka i jaj, laktozy oraz sacharozy.

Badacze z Uniwersytetu Rzeszowskiego opracowali batony z wysoką zawartością białka roślinnego

 

Pomysł na stworzenie innowacyjnych batonów białkowych to odpowiedź na potrzeby osób aktywnych fizycznie.

 

- Zawodowo zajmuję się żywieniem człowieka i technologią spożywczego przetwórstwa surowców roślinnych, a amatorsko lubię uprawiać różne sporty. Czasami zdarza mi się korzystać z różnej żywności przeznaczonej dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej, stąd pomysł na połączenie suplementu diety z produktem wysoko białkowym - mówi dr inż. Tomasz Cebulak, lider projektu naukowego.

 

Produkt badaczy z Uniwersytetu Rzeszowskiego charakteryzuje się wysoką zawartością białka roślinnego i wartościami w postaci związków organicznych o udokumentowanych właściwościach stymulujących układ immunologiczny organizmu. Dodatkowo, batony te są miękkie i dobrze smakują. Rozwiązania dostępne na rynku mają bardzo twardą konsystencje i nie posiadają żadnych walorów smakowych.

 

W tej chwili produkt jest we wczesnej fazie rozwoju, a to oznacza, że wymaga jeszcze dopracowania.

 

- Główną kwestią pozostają udziały białek roślinnych z różnych surowców oraz kwestie związane z profilowaniem smakowym i końcową formą batonu. Na podstawie licznych prób ustalono, że najlepszą formą doskonalenia technologicznego są batony w formie wypiekanych ciasteczek - tłumaczy dr inż. Tomasz Cebulak.

Razem Możemy Więcej

 

Przed zespołem naukowym z Uniwersytetu Rzeszowskiego stoi nie lada wyzwanie, aby skutecznie dopracować produkt i móc rozwijać go dalej. Obecnie barierą jest procentowy udział białka w wyrobie, ponieważ do tej pory konstrukcję „nośną” batonów tworzyły białka jaja i cukier. Na potrzeby tego projektu wymyślono nową strukturę składającą się ze specjalnego białka roślinnego, które po napowietrzeniu pozwala na wprowadzenie kolejnych składników.

 

Finalny produkt będzie mógł stanowić uzupełnienie diety w białka dla sportowców, wegetarian czy osób odchudzających się. - Nasze batony łączą w sobie wysoką zawartość „dobrych” białek roślinnych i składników biologicznie aktywnych o właściwościach immunoprotekcyjnych, czyli są połączeniem żywności i suplementu. Obecnie świat stoi przed problemem wyżywienia i koniecznością częściowej zamiany białka zwierzęcego białkiem roślinnym - dodaje Tomasz Cebulak.

 

Badania nad rozwojem żywności o właściwościach funkcjonalnych i o ukierunkowanym działaniu są niezwykle istotne. Umożliwiają one bowiem poszerzenie grupy produktów poszukiwanych przez tzw. dojrzałego konsumenta i dają możliwość doskonalenia własnego warsztatu pracy. Efektem takich badań jest produkt dobrze zbilansowany pod względem odżywczym i atrakcyjny organoleptycznie.

 

Projekt badawczy pn. „Batony na bazie białka roślinnego o właściwościach immunomodulacyjnych” otrzymał dofinansowanie w ramach II naboru do Programu grantowego Podkarpackiego Centrum Innowacji.

 

- Potencjał prezentowanego rozwiązania tkwi w tym, że jest ono adresowane do różnorodnych przedsiębiorstw zajmujących się produkcją suplementów diety, odżywek dla sportowców czy wytwórców klasycznych batonów zbożowo-owocowych. Zestawienie takich unikalnych cech żywności prozdrowotnej umożliwi zainteresowanym podmiotom pozyskać nowych klientów co przyniesie duże korzyści ekonomiczne. Z punktu widzenia dalszego rozwoju projektu istotny jest wybór licencjobiorcy, którego doświadczenie oraz zaangażowanie będzie przekładać się na wprowadzenie rozwiązania na rynek, a w konsekwencji na przychód - wyjaśnia Sławomir Chrobak, specjalista ds. rozwoju technologii PCI.

 

Rozwiązanie zostało docenione przez międzynarodowe jury i otrzymało złoty medal w ramach XV Międzynarodowych Targów Wynalazków i Innowacji Intarg 2022.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij