Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

„Smaczne bo Podkarpackie 2012”

Opublikowano: 2012-10-22 15:00:00, przez: admin, w kategorii: Biznes

RZESZÓW. 22 października zostały wręczone certyfikaty laureatom Programu Certyfikującego Najlepsze Spożywcze Produkty Podkarpackiego „Smaczne bo Podkarpackie” 2012.

Wędliny zakłądu Leśniak. Fot. Virtus

Wędliny zakłądu Leśniak. Fot. Virtus

Wyłonienie i wypromowanie najlepszych produktów spożywczych wytworzonych w województwie podkarpackim - smacznych, zdrowych, odpowiadających europejskim standardom to główny cel konkursu. Chodzi o potwierdzenie, że produkowana na Podkarpaciu żywność jest najwyższej jakości ale także o uświadomienie, że sięgając po te produkty wspomagamy podkarpackich producentów żywności, dbamy o miejsca pracy.

Producenci musieli spełnić szereg wymogów a same produkty przejść kilka etapów oceny aby znaleźć się  na liście najlepszych. Wszystkie produkty, które zostały wybrane przez kapitułę, uzyskały także dodatkowe aprobaty organów zajmujących się kontrolą rynku czyli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Rzeszowie oraz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Rzeszowie

Kapituła (eksperci rynku spożywczego, osoby zaufania publicznego oraz przedstawiciele mediów) przyznali 12 certyfikatów :Smaczne bo Podkarpackie. Pod uwagę brano:

1. skład surowcowy, wartość odżywcza zdrowotna, walory organoleptyczne

2.technologię produkcji,

3. wygląd i estetyka produktu i opakowania

4. stosowany system kontroli jakości,

5. zdobyte przez firmę certyfikaty i wyróżnienia, posiadane opinie konsumentów,

6. Wszelkie posiadane dokumenty potwierdzające spełnienie wymogów dopuszczających produkt do obrotu rynkowego – dokumenty normalizujące, wyniki analiz fizykochemicznych, wyniki badań mikrobiologicznych i przechowalniczych, posiadane atesty i certyfikaty dotyczące ocenianego produktu,

7. materiały reklamowe stosowane przez firmę w promocji zgłaszanego produktu,

8. inne przedstawione dokumenty i informacje dotyczące danego produktu mogące mieć istotny wpływ na jego ocenę.

Spośród 16 zgłoszonych produktów Kapituła pozytywnie zaopiniowała 12 przyznając im certyfikaty „Smaczne bo Podkarpackie”:

Zakład Tłuszczowy „Białoboki” Olej Podkarpacki Pierwsze Tłoczenie

Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” Sp. z o. o.  Pierogi z mięsem

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Drąg” S.C. Swojska kiełbasa

Uzdrowisko Rymanów S. A. Woda źródlana niegazowana „Rymanów Zdrój”

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak, Kiełbasa wiejska strzyżowska

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak, Szynka wiejska extra

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna, Masło Extra

Zakład Mięsny Smak- Górno Sp. z o. o. Kiełbasa Sucha Drobiowa

Zakład Masarsko- Wędliniarski Czesław Fiołek, Kiełbasa swojska

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SZAREK” Andrzej Szarek Wędzonka krotoszyńska gotowana Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SZAREK” Andrzej Szarek Kiełbasa wiejska

Przedsiębiorstwo Produkcyjno – Handlowe ANWIT S.C. A. Ulanowski i W. Ulanowski Chleb Żytni

Organizatorem konkursu jest Centrum promocji Biznesu.

ac

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij