Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Mięso i dania z gęsi stają się coraz popularniejsze

Opublikowano: 2019-01-09 20:26:43, przez: admin, w kategorii: Biznes

Gęsina - sięgamy po nią coraz częściej i coraz więcej jej produkujemy. Na razie polską gęsiną zachwycają się szczególnie Niemcy, Francuzi i mieszkańcy Hongkongu, ale odkrywają ją na szczęście także coraz częściej Polacy.

Danie z gęsiny w menu Karczmy Pod Semaforem w Bachórzu. Fot. KZ

Danie z gęsiny w menu Karczmy Pod Semaforem w Bachórzu. Fot. KZ

 

Mięso gęsi – bardzo zdrowe, bogate w składniki mineralne, poprawia przemianę materii. Produkcja tego mięsa w Polsce w ostatnich latach wzrasta.

Gęsina to nie odkrycie na miarę odkrycia Ameryki, bo już w 1682 r. w najstarszej zachowanej polskiej książki kucharskiej Stanisław Czerniecki proponował podawać gęsinę na zimno z sosem z czerwonego wina. Wiąże się to oczywiście z coraz większym dążeniem do zdrowego odżywiania, a odchodzenia od fast foodów i bycia fit.

- Gęsina staje się smaczną i zdrową alternatywą dla jedzenia naszpikowanego chemią, niezdrowego, wręcz szkodliwego dla ludzi – podkreśla Jerzy Cypryś, wiceprzewodniczący sejmiku województwa podkarpackiego, członek kapituły konkursu „Smaczne bo Podkarpackie”. - Obserwuję ten rynek od kilku lat i uważam, że to dobry kierunek.

I nie tylko chętnie widzimy gęsinę na talerzach, ale właśnie także w ciągu kilku lat staliśmy się jej największymi producentami w Europie. Sięganie po gęsinę to także rozwój polskich gospodarstw i zwiększanie ich konkurencyjności oraz w ogóle konkurencyjności Polski na płaszczyźnie gospodarczej. Także w naszym regionie zarówno hodowcy, jak i smakosze coraz bardziej łaskawym okiem spoglądają na mięso z gęsi. Ale aby utrzymać się w naszych gospodarstwach, musimy zwiększać produkcję, podobnie jest z gęsiną. Produkujemy jej około 45 tys. ton w tej chwili, co stanowi około 8 mln sztuk. Gospodarstwa, w których hodowane są gęsi, zwiększają też ich liczbę z 5 tys. średnio w jednym gospodarstwie, do już nawet 30 tys. gęsi dzisiaj.

W ciągu ostatnich tygodni gęś żywiona jest owsem co sprawia, że jej mięso ma specyficzne właściwości. Zawiera dużo białka, składników mineralnych, witaminy A, z grupy B i E, charakteryzuje się też niską zawartością tłuszczu i cholesterolu, a dzięki kwasom CLA poprawia przemianę materii. Oprócz dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczu gęsim, dużo jest też cynku, krzemu, co stanowi, że mięso jest naprawdę zdrowe i polecane w niektórych chorobach takich jak Alzheimer, czy dla osób chorych na cukrzycę. Wątróbka gęsia zawiera najwięcej witaminy K2 spośród wszystkich dostępnych na naszym rynku produktów.

- Chyba lepszej rekomendacji żebyśmy jedli gęsinę nie ma - – mówi wiceprzewodniczący Cypryś.

Warto też, aby mięso z gęsi w większym stopniu znalazło miejsce w menu restauracji, karczm, zajazdów, daniach Kół Gospodyń Wiejskich oraz aby o jej znaczeniu uczyli się młodzi adepci sztuki kulinarnej. Tak naprawdę za kilka lat to od nich zależeć będzie co pojawi się w kartach restauracyjnych. Oczywiście także w kuchni naszej prywatnej warto zwrócić uwagę na to waśnie mięso. Nie sięgajmy po wszelkiego rodzaju suplementy, tabletki, dodatki do diet. Wystarczy danie z gęsiny i mamy zapas naturalnych witamin.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij