Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Trwa nabór na studia na Politechnice Rzeszowskiej
Pożyczki obrotowe w Podkarpackim Funduszu Rozwoju

Kućmok uczniów z Tarnowa wygrał Konkurs smaków regionalnych w Pilźnie

Opublikowano: 2018-05-19 17:07:02, przez: admin, w kategorii: Region

PILZNO, POWIAT DĘBICKI. W Pilźnie trwa Święto Golonki. Jego elementem jest konkurs smaków regionalnych.

Kućmok uczniów z Tarnowa na konkursie smaków regionalnych w Pilznie

Kućmok uczniów z Tarnowa na konkursie smaków regionalnych w Pilznie

 

Kapituła konkursu uznała, że wśród kilku prezentowanych potraw najlepszą był kućmok. Kućmsok czyli babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem. Przygotowali ją uczniowie Rzemieślniczej Szkoły Branżowej I Stopnia w Tarnowie.

Poniżej podajemy przepis i składniki

 

Składniki:

ziemniaki 5 szt. duże

jajka 3 szt.

Mąka pszenna 0,5

kasza manna 0,5 szklanki

boczek wędzony 15 dag

kiełbasa śląska 1 szt.

cebula 1 szt.

II Ogólnopolski Konkurs dla Jednostek Samorządu Terytorialnego na Najbardziej Innowacyjny Energetycznie Samorząd – edycja 2022

Sól morska

Pieprz ziołowy

Majeranek 2 łyżki

 

Przygotowanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpe

Dodajemy sól mąkę, kaszę manna, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy;

W międzyczasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaskę i cebulę;

gdy się podsmażą, dodajemy do ciasta i dokłądnie mieszamy;

Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia;

Wlewamy ciasto i wkłądamy do piecyka;

pieczemy 60 minut w temp 180 stopni;

bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień

 

 

Więcej o: kulinaria, Pilzno

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij