Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej
Międzynarodowe targi w Kanadze

„Pierożek” AR Szelc Sp. J. w Krośnie

Opublikowano: 2018-02-06 20:17:13, przez: admin, w kategorii: Wizytówki firm

To rodzinna firma założona w 1995 r. przez Marię Szelc - energiczną kobietę, która postanowiła podzielić się z innymi swoimi rodzinnymi przepisami na domowe dania. Ich receptura oraz sposób produkcji od początku do końca bazują z kolei na starych, sprawdzonych przepisach jej mamy. I niezmiennie od lat wyroby oferowane przez firmę wykonywane są ręcznie na każdym etapie produkcji.

„Pierożek” AR Szelc Sp. J. w Krośnie „Pierożek” AR Szelc Sp. J. w Krośnie „Pierożek” AR Szelc Sp. J. w Krośnie
„Pierożek” AR Szelc Sp. J. w Krośnie

 

Krajowe Dni Pola 2024 - duża impreza rolnicza w Boguchwale

Ich w 100% ekologiczne pierogi z mięsem (13,72 zł) oraz tradycyjne pierogi z kapustą (11,51 zł) dostępne są w e-sklepie internetowym www.sklep.podkarpackiesmaki.pl

Od 2010 r. spółką opiekują się i zarządzają jej dzieci: syn Robert oraz córka Anna. Zmiana zapewniła powiew innowacyjności: rodzinny duet włączył do produkcji nową linię - dania ekologiczne.

Przepisy  w rodzinie Szelców przekazywane są z pokolenia na pokolenie, dzięki temu dania oferowane przez firmę smakują zawsze jak typowo domowe. Bazując na nich właściciele inspirowani aktualnymi trendami ciągle pracują nad poszerzeniem i rozwojem oferty. Do nowych przepisów wplatają elementy klasycznej, dawnej kuchni karpackiej, niezwykle bogatej i zróżnicowanej z powodu przenikania się różnych grup etnicznych.

Najwyższą wagę przywiązują do jakości wyrobów, dlatego też nie zawierają one żadnych środków konserwujących, sztucznych barwników, polepszaczy smaku czy składników sztucznie wydłużający ich termin przydatności do spożycia. Ciągle udoskonalana oferta zawiera ponad 30 rodzajów wyrobów. Ich specjalnością są oczywiście ręcznie lepione pierogi z klasycznymi lub unikatowymi nadzieniami. Oprócz pierogów firma przygotowuje również m.in. uszka (z mięsem, z grzybami), krokiety (z mięsem, z kapustą), naleśniki z serem, kopytka, łazanki z kapustą, pyzy z mięsem, gołąbki (z mięsem, z grzybami) oraz placki i paluszki ziemniaczane.

W Krośnie działa certyfikowana linia produktów ekologicznych, na której powstają łazanki, naleśniki, uszka i osiem rodzajów pierogów. Gama tych dań domowych opiera się o współpracę z certyfikowanymi dostawcami z Bieszczadów, w których gospodarstwach nie stosuje się sztucznych nawozów, środków chemicznych, antybiotyków i hormonów, uprawiane tam rośliny nie są też modyfikowane genetycznie.

Wpisanie „bieszczadzkich pierogów” na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz uhonorowanie spółki  w 2013 r. tytułem laureata Polskiego Producenta Żywności są potwierdzeniem jej starań o jakość i zachowanie tradycji.


Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij