Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

„Najlepszy Produkt Podkarpacki” Boguchwała 2016

Opublikowano: 2016-06-27 08:14:32, przez: admin, w kategorii: Biznes

BOGUCHWAŁA. Podczas Dni Otwartych Drzwi Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale po raz kolejny został przeprowadzony konkurs „Najlepszy Produkt Podkarpacki”.

„Najlepszy Produkt Podkarpacki” Boguchwała 2016

 

Wyboru dokonała kapituła w składzie: Janina Kamińska (wicedyrektor Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego ), Zofia Kasperek (Urząd Marszałkowski), Robert Górak (Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Rzeszowie), Ewa Niedziałek – Szeliga (dziennikarka Polskieego Radia Rzeszów), Krystyna Kulpińska-Grabowska (Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego).

Członkowie kapituły ocenili 64 produkty zgłoszone przez 27 uczestników konkursu (koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, firmy oraz indywidualnych producentów).

 

Kapituła wyróżniła następujące produkty regionalne i lokalne:

 

w kategorii produktów mleczarskich:

- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Jasienicy Rosielnej za Maślankę z Jasienicy

- Spółdzielnia Mleczarska Mlekowita - Oddział „Resmlecz” w Trzebownisku za twaróg sypki tłusty

- Leda Ser Jakimowicz Leszek ser dojrzewający

- Sery U Sowy - Małgorzata i Grzegorz Sowa za ser dojrzewający „Piwoszek”

Gospodarstwo Ekoturystyczne „EkoChatka”- Bogumiła i Ryszard Kusz za ser smażony z czosnkiem niedźwiedzim

- Gospodarstwo Ekologiczne „Zuza” Lucyna Cwynar kozi ser sałatkowy w zalewie

- Spółdzielnia Mleczarska Mlekowita Oddział w Sanoku za ser kaszkawał wędzony

 

w kategorii produktów mięsnych:

- Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” sp. z o.o. za: - Szynkę weselną

- Zakład Masarski Niem-Pol Niemczak Sp. j. za Golonkę w galarecie

- Markowa Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta za Kabanosy markowskie

- „JK” Sp. z o.o. Zakład Mięsny „Jasiołka ”Pasztet z blachy

- Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Szarek” za Szynkę włodarza

- Gospodarstwo Rolne w Górze Ropczyckiej Sp.z o.o. za Kiełbasę swojską z Góry Ropczyckiej

- „Masarnia OSIP” s.c. Wierzawice za Baleron wędzony

- Wyroby Swojskie Marek Pelc Markowa za Salceson z Markowej

 

w kategorii produkty piekarnicze:

- Zakład Przetwórczo – Handlowy „Baszpol” Sp. z o.o. za chlebek kukurydziano-ryżowo-gryczany

 

W kategorii inne produkty i potrawy regionalne komisja przyznała :

I miejsce dla: Koła Gospodyń „Rozdrożanka” za farsz botwinkowy

II miejsce dla: Koła Gospodyń Rzeszów - Osiedle Budziwój za wieniec bożonarodzeniowy

III miejsce dla: Koła Gospodyń Wiejskich Nr 1 z Nowej Wsi za pierogi z bobem i kapustą

 

Wyróżnienia dla:

Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich „Szkodnianki” za Gołąbki staroświeckie

Koło Gospodyń Wiejskich Węglówka za macki

Koło Gospodyń-Łańcut Przedmieście za czereśnie marynowane

Stowarzyszenie „Wisłoczanie” Gawłuszowice za: - Cytrynówkę „Gawłuszowicką” z miodem i miętą

Koło Gospodyń Wiejskich Potakówka za naleśniki ziołowe z mięsem i fasolą

Koło Gospodyń Wiejskich Rozbórz za rozborską zalewajkę jaglaną

Stowarzyszenie Krzewienia Kultury Zespół Pieśni i Tańca”Kompanija” w Boguchwale za proziaki boguchwalskie

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij