„Najlepszy Produkt Podkarpacki” Boguchwała 2016
BOGUCHWAŁA. Podczas Dni Otwartych Drzwi Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale po raz kolejny został przeprowadzony konkurs „Najlepszy Produkt Podkarpacki”.
Wyboru dokonała kapituła w składzie: Janina Kamińska (wicedyrektor Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego ), Zofia Kasperek (Urząd Marszałkowski), Robert Górak (Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Rzeszowie), Ewa Niedziałek – Szeliga (dziennikarka Polskieego Radia Rzeszów), Krystyna Kulpińska-Grabowska (Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego).
Członkowie kapituły ocenili 64 produkty zgłoszone przez 27 uczestników konkursu (koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, firmy oraz indywidualnych producentów).
Kapituła wyróżniła następujące produkty regionalne i lokalne:
w kategorii produktów mleczarskich:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Jasienicy Rosielnej za Maślankę z Jasienicy
- Spółdzielnia Mleczarska Mlekowita - Oddział „Resmlecz” w Trzebownisku za twaróg sypki tłusty
- Leda Ser Jakimowicz Leszek ser dojrzewający
- Sery U Sowy - Małgorzata i Grzegorz Sowa za ser dojrzewający „Piwoszek”
Gospodarstwo Ekoturystyczne „EkoChatka”- Bogumiła i Ryszard Kusz za ser smażony z czosnkiem niedźwiedzim
- Gospodarstwo Ekologiczne „Zuza” Lucyna Cwynar kozi ser sałatkowy w zalewie
- Spółdzielnia Mleczarska Mlekowita Oddział w Sanoku za ser kaszkawał wędzony
w kategorii produktów mięsnych:
- Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” sp. z o.o. za: - Szynkę weselną
- Zakład Masarski Niem-Pol Niemczak Sp. j. za Golonkę w galarecie
- Markowa Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta za Kabanosy markowskie
- „JK” Sp. z o.o. Zakład Mięsny „Jasiołka ”Pasztet z blachy
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Szarek” za Szynkę włodarza
- Gospodarstwo Rolne w Górze Ropczyckiej Sp.z o.o. za Kiełbasę swojską z Góry Ropczyckiej
- „Masarnia OSIP” s.c. Wierzawice za Baleron wędzony
- Wyroby Swojskie Marek Pelc Markowa za Salceson z Markowej
w kategorii produkty piekarnicze:
- Zakład Przetwórczo – Handlowy „Baszpol” Sp. z o.o. za chlebek kukurydziano-ryżowo-gryczany
W kategorii inne produkty i potrawy regionalne komisja przyznała :
I miejsce dla: Koła Gospodyń „Rozdrożanka” za farsz botwinkowy
II miejsce dla: Koła Gospodyń Rzeszów - Osiedle Budziwój za wieniec bożonarodzeniowy
III miejsce dla: Koła Gospodyń Wiejskich Nr 1 z Nowej Wsi za pierogi z bobem i kapustą
Wyróżnienia dla:
Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich „Szkodnianki” za Gołąbki staroświeckie
Koło Gospodyń Wiejskich Węglówka za macki
Koło Gospodyń-Łańcut Przedmieście za czereśnie marynowane
Stowarzyszenie „Wisłoczanie” Gawłuszowice za: - Cytrynówkę „Gawłuszowicką” z miodem i miętą
Koło Gospodyń Wiejskich Potakówka za naleśniki ziołowe z mięsem i fasolą
Koło Gospodyń Wiejskich Rozbórz za rozborską zalewajkę jaglaną
Stowarzyszenie Krzewienia Kultury Zespół Pieśni i Tańca”Kompanija” w Boguchwale za proziaki boguchwalskie