Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé rozwija się

Opublikowano: 2016-01-04 11:01:59, przez: admin, w kategorii: Firmy

RZESZÓW. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie zwiększa liczbę wykonywanych analiz mikrobiologicznych i chemicznych.

Pracownicy rzeszowskiego laboratorium. Fot. Nestle

Pracownicy rzeszowskiego laboratorium. Fot. Nestle

 

Nestlé Quality Assurance Center (NQAC) to działające od 2013 roku nowoczesne laboratorium badawcze Nestlé w Rzeszowie. Prowadzi badania dla 21 fabryk Nestlé w Europie południowo-wschodniej m.in. w Polsce, Grecji, Bułgarii, Rumunii, Serbii, Czechach, na Słowacji, Węgrzech. Od 2016 roku obsługiwać będzie również fabryki koncernu na Ukrainie w zakresie badań laboratoryjnych oraz analiz chemicznych i mikrobiologicznych.

Do końca listopada 2015 roku wykonano ponad 12 tys. analiz chemicznych, z czego połowa dla fabryki w Rzeszowie. Pozostałe analizy wykonywane są dla fabryk grupy Nestlé z innych krajów Europy. W odniesieniu do parametrów mikrobiologicznych przeprowadzono ponad 33 tys. analiz mikrobiologicznych.

Informacje, które trafiają na etykietę, pochodzą właśnie z laboratoriów takich jak NQAC. Dodatkowo w laboratoriach sprawdza się, czy surowce do wyrobu żywności są właściwej jakości. Rzeszowskie centrum bada produkty w zakresie tzw. BIG 8, czyli parametrów takich jak białko, tłuszcz, kwasy tłuszczowe, sucha masa, sód, cukry, popiół, błonnik, a także metale, mikotoksyny i pestycydy. Aby wiarygodne wyniki jak najszybciej docierały do zamawiających, w laboratorium trwają procesy zwiększające przepustowość, szczególnie w obszarze analiz BIG 8. W 2015 roku zoptymalizowane zostały metody oznaczania cukrów i kwasów tłuszczowych. Ponadto wdrożono oznaczanie mikotoksyn: Aflatoksyn B1, B2, G1, G2, Ochratoksyny A, ZEA, DON, Fumonizyny. Trwają prace nad implementacją nowych metali Se, Ni, Mo oraz azotanów i azotynów z zastosowaniem techniki FIA. Dzięki tej ostatniej technice możliwe stanie się analizowanie azotanów i azotynów w mleku, przyprawach i mięsie.

NQAC Rzeszów zwiększa liczbę akredytowanych metod ze swojego zakresu pracy. W 2014 roku Laboratorium Chemiczne uzyskało akredytację Polskiego Centrum Akredytacji dla sześciu wniosków. W październiku 2015 w wyniku pozytywnej oceny Polskiego Centrum Akredytacji rozszerzono zakres akredytacji o kolejne metody mikrobiologiczne służące do badania jakości mikrobiologicznej próbek wody, metodę oznaczania mikotoksyn: Aflatoksyna B1, B2, G1, G2, oraz Ochratoksyny A, a także dwie metody analizy suchej masy.

– Wzrost liczby analiz jest możliwy przede wszystkim dzięki zaangażowaniu rzeszowskiego zespołu i sprawnemu wdrożeniu i optymalizacji stosowanych metod. Będziemy dalej się rozwijać i wspierać produkcję bezpiecznych i zdrowych produktów. Bezpieczeństwo naszej żywności, zdrowie i dobre samopoczucie konsumentów jest dla Nestlé priorytetem – mówi Małgorzata Filar, kierownik NQAC Rzeszów, Nestlé Polska S.A.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij