Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Pożyczki płynnościowe w Podkarpackim Funduszu Rozwoju
Edulacka ekologiczna w ramach zadania Sadzenie drzew i krzewów miododajnych sposobem na ochronę bioróżnorodności w województwie podkarpackim

„Doceń polskie” dla pomidorów Damiana Chrzana z Głuchowa

Opublikowano: 2014-10-31 12:42:08, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

GŁUCHÓW KRAKÓW. Pomidory szklarniowe gospodarstw w Głuchowie i Białobrzegach (pow. łańcucki) zostały wyróżnione przez ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego.

„Doceń polskie” dla pomidorów Damiana Chrzana z Głuchowa

 

Gospodarstwo Ogrodnicze Damian Chrzan jest jednym z laureatów październikowego audytu żywności zorganizowanego w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Nadanym na dwa lata certyfikatem, potwierdzającym wysoką jakość artykułów spożywczych, wyróżniono Pomidory szklarniowe gospodarstwa z Głuchowa. Warzywa otrzymały także tytuł Top Produkt przyznawany wyrobom najwyższej jakości, którym eksperci przyznali maksymalne noty. Firma zajmuje się produkcją i zaopatrzeniem sklepów i hurtowni w pomidory szklarniowe. Gospodarstwo składa się z dwóch części uprawowych. Pierwsza z nich, o powierzchni 0,7 ha, znajduje się w Głuchowie, druga - w Dębinie (gmina Białobrzegi), a jej powierzchnia uprawowa jest ponad trzykrotnie większa od pierwszej.

Certyfikaty „Doceń polskie” nagradza się te artykuły, które podczas audytu zostaną pozytywnie ocenione przez grono doświadczonych specjalistów z branży spożywczej. Wspólnym elementem wszystkich produktów ubiegających się o certyfikat „Doceń polskie” jest posiadanie tzw. polskiego akcentu, tj. cechy łączącej wyrób z naszym krajem, takiej jak bazowanie na tradycyjnej recepturze czy rodzimych składnikach lub produkowanie żywności na terenie Polski. Ów aspekt jest podstawowym warunkiem dopuszczającym żywność do udziału w audycie.

Członkowie Loży Ekspertów, czyli jury programu, sprawdzają każdy artykuł spożywczy z osobna i przyznają mu punkty za smak i wygląd. Noty wystawiane są także za stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Każdy ekspert dysponuje ocenami w skali 1-10. Na podstawie liczby uzyskanych punktów podejmowana jest decyzja o przyznaniu certyfikatu „Doceń polskie”. Cenne godło nadawane jest tylko tym artykułom, które otrzymają od ekspertów minimum 7,5 pkt., żywność z maksymalnymi ocenami zdobywa również tytuł Top Produkt.

Honorowym patronem programem „Doceń polskie” jest minister rolnictwa i rozwoju wsi. Przedstawiciel resortu rolnictwa jest zaś jednym z jurorów oceniających żywność. W Loży zasiadają wyłącznie osoby z długoletnim stażem pracy w branży spożywczej. Przewodniczącym grona jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij