Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Pożyczki obrotowe w Podkarpackim Funduszu Rozwoju
Edulacka ekologiczna w ramach zadania Sadzenie drzew i krzewów miododajnych sposobem na ochronę bioróżnorodności w województwie podkarpackim

Warzywa i owoce w diecie Polaków

Opublikowano: 2011-09-08 23:35:04, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

Z badań przeprowadzonych na zlecenie ogólnopolskiej kampanii społeczno-edukacyjnej BezpieczneWarzywa.pl przez agencję Inquiry wynika, że wciąż zbyt rzadko jemy owoce i warzywa.

Warzywa i owoce w diecie Polaków

Częściej sięgają po nie kobiety, a szczególnie rzadko spożywa je młodzież. Wielu z nas nie przywiązuje wagi do pochodzenia warzyw i owoców. Polskie najczęściej wybierane są przez mężczyzn, osoby starsze i mieszkańców wsi. Produkty te najczęściej spożywamy w postaci sałatek i surówek, natomiast niezbyt często gotujemy na parze, pieczemy czy grillujemy.

Tylko 54 proc. respondentów Polski południowej deklaruje, że je warzywa i owoce codziennie lub prawie codziennie

To gorszy wynik niż ten ogólnokrajowy, gdzie 56 proc. je warzywa i owoce każdego lub prawie każdego dnia. Choć dietetycy zalecają spożywanie kilku porcji warzyw i owoców każdego dnia, jedynie 18 proc. pytanych może się pochwalić takim wynikiem. Oznacza to, że mniej niż co piąty Polak je te produkty wystarczająco często. Szczególnie niepokojące jest to, że najrzadziej są one spożywane przez osoby młode (do 24. roku życia), z których jedynie 13 proc. sięga po nie kilka razy dziennie.

Częstość spożywania warzyw praktycznie nie zależy od miejsca zamieszkania - zarówno mieszkańcy wsi, jak i dużych miast mają podobne przyzwyczajenia. Występują natomiast spore różnice pomiędzy kobietami i mężczyznami. Wśród kobiet odsetek osób spożywających warzywa i owoce sięga 23 proc., podczas gdy wśród mężczyzn wynosi on jedynie 15 proc. Duże różnice można zaobserwować także w poszczególnych regionach. Odsetek osób spożywających warzywa i owoce kilka razy dziennie waha się od 15 proc. w województwach zachodnich (dolnośląskie, lubuskie i wielkopolskie) do 22 proc. w północnych (pomorskie i zachodniopomorskie).

Wielu z nas nie przywiązuje wagi do pochodzenia warzyw i owoców. Polskie produkty są szczególnie chętnie wybierane przez mężczyzn, osoby po 45. roku życia oraz mieszkańców wsi i mniejszych miast

Polskie produkty zazwyczaj je 41 proc. respondentów, a dla 42 proc. ich pochodzenie nie ma większego znaczenia. 13 proc. badanych sięga zarówno po owoce i warzywa pochodzące z Polski, jak i te z innych krajów.

Rodzime warzywa i owoce są szczególnie chętnie wybierane przez mężczyzn (43 proc.), osoby po 45. roku życia (50 proc.), mieszkańców wsi i mniejszych miast (45 proc.) oraz osoby mieszkające w województwach wschodnich (48 proc.).

Po zagraniczne artykuły sięgają (na ogół równolegle z polskimi) ludzie młodzi (18-24 lata) i mieszkańcy dużych miast. W dużych miastach odsetek osób sięgających zazwyczaj po owoce i warzywa polskiego pochodzenia jest bardzo niski i wynosi 33 proc.; jeszcze rzadziej taka postawa zdarza się wśród osób do 24. roku życia (27 proc.).

Wzrostowi spożycia warzyw i owoców ma służyć ogólnopolska kampania społeczno-edukacyjna BezpieczneWarzywa.pl, sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Jej celem jest odbudowanie zaufania do polskich warzyw i owoców oraz przekonanie Polaków, że są one nie tylko bezpieczne, ale i smaczne.

Badanie zostało zrealizowane przez agencję Inquiry w sierpniu 2011 roku metodą sondażu internetowego na próbie N=520 dorosłych Polaków. Dane pochodzące z sondażu przedstawione są w postaci ważonej do struktury populacji Polaków w wieku od 18 lat.

kar

Więcej o: owoce, warzywa, żywność

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij