Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Dwa podkarpackie szpitale z tytułem „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego”

Opublikowano: 2020-10-22 12:47:02, przez: admin, w kategorii: Region

PODKARPACKIE. Zakończyła się już I edycja tego programu. Certyfikaty przyznaje Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

Fot. Pixabay/CC0

Fot. Pixabay/CC0

 

Celem programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego-Leczenie przez żywienie” jest upowszechnianie w polskich szpitalach dobrych praktyk żywienia klinicznego. Podjęcie takiej terapii zwiększa szanse pacjenta w walce z ciężką chorobą. Do programu zgłosiły się 64 placówki z całej Polski. Rada ekspertów, po przeprowadzeniu certyfikacji nagrodziła 27 szpitali. Wśród laureatów znalazły się 2 szpitale na terenie województwa podkarpackiego. Są to: Szpital Specjalistyczny Podkarpacki Ośrodek Onkologiczny im. Ks. Bronisława Markiewicza w Brzozowie i Wojewódzki Szpital Podkarpacki im. Jana Pawła II w Krośnie.

 

Oficjalne wręczenie certyfikatów odbyło się 21 października podczas gali online.

 

Dotychczas pacjent, który nie był w stanie przyjmować pokarmu doustnie, najczęściej po prostu głodował, ponieważ nie otrzymywał żywienia klinicznego. Na odsiecz przyszedł program, który miał na celu upowszechnienie żywienia klinicznego. Polegał on na certyfikacji szpitali zgodnie z kryteriami Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego, które zostały opracowane i zaakceptowane przez Radę Ekspertów. Zgodnie z założeniami programu określone zostały zasady niezbędne do wdrożenia dobrej praktyki leczenia żywieniowego w każdym szpitalu starającym się o certyfikat. Dla realizacji tych zasad niezbędne jest dokonywanie rzetelnej i regularnej oceny stanu odżywienia pacjenta oraz udostępnienie leczenia żywieniowego dla każdego pacjenta ze wskazaniami.

 

Aby otrzymać certyfikat, szpitale musiały spełnić liczne wymagania oraz przejść oficjalną certyfikację przeprowadzoną przez radę ekspertów. W tym roku ze względu na obostrzenia i wciąż trwającą pandemię COVID-19 wszelkie spotkania certyfikujące odbyły się w formie internetowej. Po licznych spotkaniach ze zgłoszonych 64 placówek zespoły certyfikujące wyłoniły 27 szpitali. Otrzymanie certyfikatu potwierdza przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego oraz możliwość zapewnienia każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym odpowiedniej opieki hospitalizacyjnej.

 

-Wprowadzenie działań mających na celu poprawę efektywności terapii żywieniowych stosowanych w szpitalach jest niezbędnym elementem niosącym za sobą pozytywne konsekwencje zarówno dla pacjenta, jak i samej placówki. Efektywna terapia żywieniowa w leczeniu pooperacyjnym pacjenta pozwala na ograniczenie powikłań, co przekłada się na koszty leczenia i czas pobytu w szpitalu.- wyjaśnia prof. n. med. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

 

Certyfikat jest przyznawany na dwa lata.

 

Organizatorem programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego - Leczenie przez żywienie” jest Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij