„Smakujemy Podkarpacie” - VI Międzyszkolny Konkurs Kulinarny w Jarosławiu
JAROSŁAW. W ostatnim czasie produkty regionalne i tradycyjne oraz potrawy z nich powstałe coraz więcej promowane są w szkołach gastronomicznych. Dzięki temu przyszli pracownicy gastronomii poznają tradycję kulinarną i sami mogą ją propagować.
„Smakujemy Podkarpacie” to myśl przewodnia VI edycji Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego. W konkursie brali uczniowie techników z klas o specjalności technik żywienia i technik gospodarstwa domowego.
Konkurs odbył się 7 lutego w Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. Młodzi kucharze przygotowali dania w dwóch kategoriach: potrawa regionalna (charakterystyczna dla Podkarpacia) oraz potrawa na bazie suszonych owoców pochodzących z gospodarstwa ekologicznego.
W konkursie wystartowało sześć dwuosobowych zespołów z Zespołu Szkół w Kańczudze, Zespołu Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych w Przemyślu, Zespołu Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych w Radymnie oraz z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu, który był organizatorem i gospodarzem konkursu. Współorganizatorami konkursu byli: Starostwo Powiatowe w Jarosławiu, Zakłady Mięsne „Sokołów” S.A. Odział w Jarosławiu oraz Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Rzeszowie.
Komisja konkursowa (czyli Janusz Łęgowiak – kierownik Działu Rozwoju Zakładów Mięsnych „Sokołów” S.A. Oddział w Jarosławiu, Damian Przedzieńkowski z Agencji Rynku Rolnego i Maria Krysa z restauracji „Klasyczna” w Jarosławiu) brała pod uwagę zgodność z tematem konkursu, organizację stanowiska pracy, higienę i czystość podczas pracy, sposób podania potraw oraz smak i aromat prezentowanych potraw.
Pierwsze miejsce zdobyły reprezentantki gospodarzy Angelika Ozimek i Aleksandra Ustianowska za przygotowanie „Dulskich ślimaczków na zielonej łące z aromatycznym barszczem” i „Rolady mięsnej z omletem i śliwką w towarzystwie karmelizowanych buraczków i sosu żurkowego”. Drugie miejsce zajął duet Maciej Szywała i Tomasz Hałek z Zespołu Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych w Przemyślu za „Karpia pieczonego swojskiego” i „Przysmak Szwejka z sosem śliwkowym, gruszką ziemniaczaną i surówką z selera”. Natomiast trzecie miejsce przyznano uczennicom z Zespołu Szkół w Kańczudze Dorocie Lewandowskiej i Reginie Śliwie za potrawy „Ser żółty smażony podkarpacki, gomółki i chleb wiejski” oraz „Pierogi z nadzieniem ze śliwek suszonych”.
ac