Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Spółdzielnia Mleczarska z Jasienicy Rosielnej rozwija produkcję ekologiczną

Opublikowano: 2019-12-22 18:40:11, przez: admin, w kategorii: Firmy

Ekologiczne mleko i nabiał są obecne nawet w sieciach handlowych. Przykładem jest należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia” Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej, która w 2007 roku uzyskała certyfikat produkcji ekologicznej.

Spółdzielnia Mleczarska z Jasienicy Rosielnej rozwija produkcję ekologiczną

 

Spółdzielnię już w okresie założenia - w 1927 roku. Przez 92 lata rozwijała się, umacniała więź z dostawcami, mocno inwestowała, rozważnie współpracowała z bankami i dziś – jak mówią – działając na rynku „rozpycha się między gigantami”. Jest znana nie tylko na Podkarpaciu, ale i sięga poza Polskę. Skoro w okresie międzywojennym piekarnia w Jasienicy Rosielnej eksportowała pieczywo do Amsterdamu i dalej do USA, to dziś nabiał najwyższej jakości z ziemi podkarpackiej z powodzeniem wszędzie znajduje odbiorców. A liczne nagrody i wyróżnienia dla przebojowej spółdzielni są potwierdzeniem, jakie mleczarstwo ma przyszłość.

 

- Głównym atutem dającym nam przewagę konkurencyjną jest jej stałe dążenie do innowacyjności i rozbudowy infrastruktury oraz ogromna dbałość o warunki socjalne i atmosferę w zespole - mówi prezes Spółdzielni Kazimierz Śnieżek. Stały rozwój i inwestycje w innowacje zapewnił pozycję, którą dziś Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej.

 

Hasło spółdzielni „Ten znak – to jakość i smak!”

 

Firma codziennie przerabia 50 tys. litrów mleka od 250 dostawców, oferuje 40 artykułów.

 

- Inwestujemy zarówno w stałe polepszanie procesu produkcji, jak i w jakość oraz warunki pracy. Mamy konkretnie Laboratorium Oceny Surowca oraz Laboratorium Kontroli Jakości – mówi prezes Kazimierz Śnieżek. - Każda partia przyjmowanego surowca oraz partia wyprodukowanych wyrobów jest badana w celu sprawdzenia, czy wyroby spełniają określone przepisami wymagania jakościowe.

 

Jak dodaje prezes, produkcja żywności ekologicznej to odpowiedź na potrzeby rynku oraz kolejny element społecznej odpowiedzialności firmy względem jej klientów i kontrahentów. Określając standardy dla produktów ekologicznych spółdzielnia wyznacza progi jakościowe dla swoich kontrahentów, a przez promocję trendu żywności ekologicznej, wpływa bezpośrednio na poprawę jakości upraw i hodowli. Mleko dostarczane do spółdzielni pochodzi z gospodarstw ekologicznych. Wyróżnia się ono dużą zawartością białka, soli mineralnych i witamin A, D, E, B i C oraz zawiera bakterie kwasu mlekowego. Jest to produkt w pełni naturalny.

 

- Żywość ekologiczna to jeden z priorytetowych kierunków rozwojowych naszej firmy, podobnie jak gama wyrobów regionalnych zapewnia Kazimierz Śnieżek. - Jako spółdzielni, bardzo zależy nam na wspieraniu lokalnych wytwórców i lokalnego rynku, dlatego od lat budujemy i promujemy marki wyrobów regionalnych, które są już znane nie tylko w Polsce, ale i w krajach Unii Europejskiej. Dla unowocześnienia bazy skupujemy mleko z 92 miejscowości woj. podkarpackiego i małopolskiego, w tym około 15% mleka z certyfikatem z gospodarstw ekologicznych. Skupione mleko przetwarzamy na ponad 40 asortymentów różnego rodzaju wyrobów mlecznych - głównie mleko, śmietanę, napoje mleczne, twarogi, serki i masło.

 

Nie można pominąć maślanki z Jasienicy, uważanej za zdrowszą odmianę mleka, zwłaszcza dla osób, które nie tolerują laktozy. Może ona uzupełniać dzienne zapotrzebowanie na wapń. Maślanka jest naturalnym probiotykiem, czyli produktem zawierającym między innymi dobre bakterie, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Potwierdzają to badania. Kultury bakterii bytując w układzie trawiennym utrzymują go we właściwej równowadze, a ponadto wzmacniają układ odpornościowy. Walory odżywcze porcji 100 ml są niebagatelne: wartość energetyczna wynosi 49 kcal, tłuszcz 1,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g, węglowodany 5,1 g, w tym cukry 2,9 g, białko 3,8 g, sól 0,10 g – zawartość soli wynika z naturalnie występującego sodu w mleku. Dodajmy, że maślanka powstaje z kilku wysokiej jakości składników, tj. z mleka pasteryzowanego, białka mleka w oraz kultur bakterii mlekowych.

 

Wszystkie obiekty spółdzielni spełniają normy bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony środowiska i odpowiadają wymogom Unii Europejskiej. Funkcjonuje system HACCP, a w 2004 r. spółdzielnia została zakwalifikowana do grupy zakładów unijnych, co dało jej możliwość produkowania i sprzedawania wyrobów na terenie całej Unii Europejskiej. W 2012 roku Spółdzielnia uzyskała certyfikat systemu zarządzania i jednocześnie spełniła wymagania normy ISO 22000:2005 dotyczące całego asortymentu.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij