Życzenia starosty rzeszowskiego Marka Sitarza z okazji Wielkanocy
Życzenia Waldemara Szumnego z okazji Wielkanocy
Adam Dziedzic - kandydat na prezydenta Rzeszowa
Maria Fajger - kandydatka do sejmiku województwa podkarpackiego

„Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”

Opublikowano: 2012-11-21 08:00:00, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

PODKARPACKIE, WARSZAWA. Zbliża się wielki finał warsztatów kulinarnych – znamy już finalistów.

Fot. Wojciech Olkuśnik

Fot. Wojciech Olkuśnik

Skończyły się regionalne warsztaty, podczas których młodzi kucharze gotowali pod okiem znawców kuchni polskiej, łącząc tradycję z nowoczesnością. Finał odbędzie się w Warszawie – w dniach 15-16 grudnia.

Tegoroczne warsztaty kulinarne, realizowane w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, odbyły się w pięciu województwach: lubelskim, kujawsko-pomorskim, zachodniopomorskim, podlaskim i podkarpackim. Wzięło w nich udział 50 zespołów, składających się z uczniów i nauczycieli ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych.

Każde ze spotkań trwało dwa dni. Uczestnicy zdobywali wiedzę na temat lokalnych produktów oraz systemów jakości żywności w Polsce i w Unii Europejskiej. Punktem kulminacyjnym była część praktyczna, czyli wielkie gotowanie pod czujnym okiem Eugeniusza Mientkiewicza – smakosza i znawcy produktów regionalnych – oraz szefów kuchni lokalnych restauracji.

Życzenia posłanki Ewy Leniart z okazji Wielkanocy
Ryszard Wisz kandydat do Rady Powiatu Rzeszowskiego

– Na początku zadaniem każdej grupy było przygotowanie potraw według przepisów prowadzących. Następnie młodzi kucharze mogli poeksperymentować i stworzyć potrawy w oparciu o własne przepisy – mówi Zofia Winawer z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, koordynatorka projektu. – Serwowane przez nich dania pokazały, jak umiejętnie potrafią łączyć tradycyjne i regionalne produkty, kreując nowoczesną kuchnię polską.

W trakcie warsztatów ogłoszono konkurs kulinarny. Uczestnicy mają przygotować w swojej szkole autorskie przepisy dań z wykorzystaniem produktów regionalnych. Finał konkursu odbędzie się w Warszawie, w dniach 15-16 grudnia br. Wśród finalistów znalazły się dwie z województwa podkarpackiego. Są to Zespół Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach oraz Zespół Szkół Technicznych w Lesku),

Podczas konkursu jury będzie oceniać potrawy wedle następujących kryteriów: wykorzystania produktów regionalnych, smaku, pomysłowości oraz sposobu wykonania. Dla uczniów, którzy zajmą trzy pierwsze miejsca przewidziane są wyjątkowe nagrody rzeczowe. Będą one wręczane podczas kiermaszu produktów regionalnych 16 grudnia br. w restauracji „Forteca”.

Życzenia senatora Józefa Jodłowskiego z okazji Wielkiej Nocy
Życzenia od posła Bogdana Rzońcy z okazji Wielkanocy

Tegoroczne warsztaty dla szkół gastronomicznych odbyły się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, współfinansowanego przez Komisję Europejską. Projekt Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth.

Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” realizowany jest przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rayem z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz z Slow Food Youth w ramach promocji Wspólnej Polityki Rolnej.

kar

Więcej o: EFRWP

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij