Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

XVII Portius Festiwal „Batory węgrzynem płynie”

Opublikowano: 2019-08-22 21:28:00, przez: admin, w kategorii: Kultura

KROSNO. Kolejna edycja Portius Festiwalu (wcześniej pod nazwą Festiwal Win Węgierskich im. Portiusa w Krośnie) nawiązuje do bogatych staropolskich tradycji produkcji wina i handlu tym szlachetnym trunkiem oraz intensywnej wymiany handlowej i kulturalnej z Węgrami w XVI i XVII wieku.

Fot. Portius Festiwal

Fot. Portius Festiwal

 

Program wydarzenia:

piątek, 23 sierpnia 2019 r.

16.00-24:00 ekspozycja pawilonów winiarskich na Rynku.

17.30 Wernisaż wystawy plakatów festiwalowych Krzysztofa Duckiego, historycznych pocztówek węgierskich oraz węgierskich książek. Wydarzenie trwa przez 3 dni festiwalowe. Miejsce: Antykwariat Hetta, Zbigniew Oprządek, ul. Portiusa 4.

18.00 Uroczysta degustacja win tokajskich z piwnicy „Portius Pincé”

Miejsce: Sala wystawiennicza Biura Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4.

19.00 Uroczyste otwarcie „Karpackich Klimatów” i „Portius Festiwalu”

Miejsce: Rynek miasta Krosna

19.00 Portiusowy Podwieczorek nr 1. „Sery i Wina z Węgier"

Degustacja jedzenia i wina połączone z pokazem kulinarnym, prowadzenie: Zbyszek Kmieć i Gieno Mientkiewicz, lokalizacja Patio przy Biurze Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4

21:00 Uroczysta degustacje win z Egeru „Attila Petreny”, miejsce: Sala wystawiennicza Biura Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4

 

sobota, 24 sierpnia 2019 r.

12.00-24:00 ekspozycja pawilonów winiarskich na Rynku

16.00 Portiusowy Podwieczorek nr 2 „Przekąski w kuchni węgierskiej”. Degustacja jedzenia i wina połączone z pokazem kulinarnym, prowadzenie: Zbyszek Kmieć i Gieno Mientkiewicz, lokalizacja: Patio przy Biurze Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4

17:00 Uroczysta degustacja win z węgierskiego Siedmiogrodu w Rumunii „Fort Silvan 47”, „Nachbil”, „Carastelec Winery”, miejsce: Sala wystawiennicza Biura Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4

20.00 Portiusowy Podwieczorek nr 3 „Węgierskie destylaty i polska sztuka zakąski”

Degustacja jedzenia i palinki połączone z pokazem kulinarnym, prowadzenie: Zbyszek Kmieć i Gieno Mientkiewicz, miejsce: Patio przy Biurze Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4

21:00 uroczysta degustacja win tokajskich z piwnicy „Szedmak”, miejsce: Centrum Dziedzictwa Szkła, sala na parterze

22:00 Koncert Aleksandry Nowak i Daniela Peszko, miejsce: Rynek, okolice pawilonów winiarskich

 

niedziela, 25 sierpnia 2019 r.

10.00 Start biegu ulicznego „O skarb Portiusa”, miejsce: Rynek Miasta.

12.00-22:00 Pawilony winiarskie na rynku.

Uwaga: bilety na uroczyste degustacje win do nabycia pod numerem telefonu: +48 693 760 121 lub na portalu www.portiusfestiwal.evenea.pl

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij