Park Naukowo-Technologiczny Rzeszów-Dworzysko Powiatu Rzeszowskiego
Sagitum - IT dla Twojego biznesu
Podkarpacki Fundusz Rozwoju oferuje preferencyjne finansowanie dla firm: pożyczki, poręczenia, faktoring
Forum Liderów Rozwoju

Celnik i prawnik wykładowcami Studium Praktycznego Winiarstwa 2018

Opublikowano: 2018-10-01 19:43:52, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

JASŁO. Akcyza, dozwolone praktyki enologiczne, winnica i przetwórnia.

Celnik i prawnik wykładowcami Studium Praktycznego Winiarstwa 2018

 

Zakres i sposób sprawowania kontroli celnej nad produkcją win poza składem podatkowym – to pierwszy temat omawiany na ostatnim zjeździe Studium Praktycznego Winiarstwa 2018. Wykłady prowadził st. spec. Urzędu Kontroli Celno-Skarbowej Krzysztof Fundakowski.

W sobotę, w ramach zajęć praktycznych akademicy zebrali w Winnicy Jasło 400 kg pięknie dojrzałych owoców Hibernala, z których wykonali doświadczalne nastawy na wino wytrawne. Grupy, które opiekują się wcześniej przetworzonymi winogronami też miały co robić: oceniali wina i wykonywali kolejne obciągi znad osadów. Sprawdzali również skuteczność przebiegu fermentacji malolaktycznej wina Rondo metodą chromatografii bibułowej.

Drugi dzień 15 zjazdu rozpoczął się od wykładu Radosława Fronia. Wykładowca – prawnik omówił możliwości dofinansowania winiarstwa z funduszy UE oraz przedstawił dozwolone praktyki enologiczne. Zajęcia praktyczne w winnicy i przetwórni prowadził Roman Myśliwiec.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis, partnerem projektu jest miasto Jasło.

 

Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój
ZakupyWRzeszowie.pl - lokalny przewodnik zakupowo-gastronomiczny

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij