Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

I Targi „Rodzinne Smaki Podkarpacia” w Baszni Dolnej

Opublikowano: 2018-08-04 23:27:56, przez: admin, w kategorii: Biznes

GMINA LUBACZÓW. Festiwal Dziedzictwa Kresów to olbrzymie przedsięwzięcie społeczno-kulturalne, na które składa się szereg wydarzeń: spotkania Środowisk Kresowych, Forum Polonijne, Dni Ormiańskie, spektakle, wystawy, kino kresowe - to tylko część z wszystkich działań odbywających się w Horyńcu Zdroju, Cieszanowie, Oleszycach, Jarosławiu, Lubaczowie, Przemyślu, a nawet w Rzeszowie.

I Targi „Rodzinne Smaki Podkarpacia” w Baszni Dolnej

 

Ale w niedzielę, 5 sierpnia br., na terenie Kresowej Osady w Baszni Dolnej i jej pobliżu odbędzie się to, które przyciąga najwięcej uczestników, liczonych w kilkanaście tysięcy. Finał Festiwalu Dziedzictwa Kresów to zmagania kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich i jarmark na błoniach wokół Kresowej Osady.

W tym roku po raz pierwszy temu wydarzeniu towarzyszy I Święto Podkarpackiego Proziaka, którego osią będzie 2,5 tonowa kuchnia z kafli i z metalowym blatem, na której Marek Kiełtyka ze swoją ekipą z EKO Piekarni w Łężanach k. Krosna będą piekli proziaki. A dodatkowo Bieszczadzka Ambusada czyli food truck, w którym podstawowym elementem dań jest… proziak oczywiście.

 

Ale to nie wszystko. W niedzielę w Baszni Dolnej odbędą się I Targi „Rodzinne Smaki Podkarpacia”, w których swój udział zapowiedziały 23 podkarpackie firmy i gospodarstwa z sektora przetwórstwa rolno-spożywczego (znaczna ich część to członkowie Klastra Podkarpackie Smaki). Warunek podstawowy – są to rodzinne, nieduże przedsięwzięcia wytwarzające produkty tradycyjne i najwyższej jakości. W olbrzymim pawilonie – z klimatyzacją - obok Restauracji Kresowej Osady będzie można smakować i zakupić sery, wyroby piekarnicze i cukiernicze, wędliny, oleje, koncentraty zup, przetwory owocowe i warzywne, soki, miody, czekolady, suszone zioła i owoce, susze warzywne, herbaty, przetwory z ryb słodkowodnych oraz podkarpackie wina. To wszystko w jednym obiekcie do dyspozycji w godz. 12.00-19.00.

 

Firmy rodzinne są filarem polskiej gospodarki i stanowią około 36 procent małych i średnich przedsiębiorstw, a po uwzględnieniu jednoosobowej działalności gospodarczej może ich być blisko 80 proc.

Ważnym filarem przedsiębiorczości są firmy rodzinne, które budują swoją strategię na tradycyjnych wartościach. Rola firm rodzinnych w gospodarce jest nie do przecenienia, choć ich udział w tworzeniu PKB jest wyraźnie niższy niż w rozwiniętych gospodarkach. Według szacunków firmy rodzinne (36 proc. ogólnej grupy przedsiębiorstw) odpowiadają za około 18 proc. polskiego PKB. W krajach rozwiniętych ten odsetek przekracza 50 procent

828 tysięcy firm działających w Polsce deklaruje, że są przedsiębiorstwami rodzinnymi. Przynoszą one gospodarce rocznie 322 mld złotych - wynika z raportu „Firma rodzinna to marka” Instytutu Biznesu Rodzinnego.

Największym sojusznikiem firm rodzinnych w Polsce jest rosnąca świadomość konsumentów, że są to przedsiębiorstwa działające głównie lokalnie i pracujące na rzecz lokalnych społeczności.

Firmy rodzinne mają... łatwiej. Duża elastyczność działania, szybki i uproszczony proces podejmowania decyzji, długoterminowe i bardziej przedsiębiorcze spojrzenie na biznes, a także większa skłonność do ponoszenia ryzyka zdecydowanie przyspieszają proces dostosowywania się do nowych warunków rynkowych. Pod tym względem na głowę biją korporacje, które toną w procesach i procedurach.

 

1. Bieszczadzka Spiżarnia Anna Książek, Długie k. Sanoka

2. EKO Piekarnia Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Grażyna Kiełtyka, Łężany k. Krosna

3. Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula sp. z o.o. w Jarosławiu

4. Firma Handlowo-Usługowo-Produkcyjna Ravix s.c. Barbara Dygdoń, Paweł Dygdoń w Dębicy

5. Gospodarstwo „Ekochatka” Ryszard Kusz w Błędowej Tyczyńskiej

6. Gospodarstwo ekologiczne „Zuza” Lucyna Cwynar w Zabratówce (gm. Błędowa Tyczyńska)

7. Gospodarstwo rolno-pasieczne Natalia i Jerzy Leban w Morawsku k. Jarosławia

8. Leda-Ser Leszek Jakimowicz w Wólce Krowickiej

9. Masarnia Osip s.c. Zygmunt i Kamil Osip w Wierzawicach k. Leżajska

10. Pasieka Ekologiczna Marek Barzyk w Krośnie

11. Producent domowych serów podpuszczkowych z mleka krowiego Małgorzata Sowa z Kąkolówki

12. Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „AWB” Alina Becla w Handzlówce

13. Przetwory Domowe Sama Dobroć Janina Czaban w Nowej Sarzynie

14. Przetwory z Krasiczyna Janina i Bogusław Olszańscy

15. Rolniczy Handel Detaliczny Jolanta Augustyn, Latoszyn (gm. Dębica)

16. Stowarzyszenie „W Dereniowym Drzewie Siła Drzemie” Mariusz Bednarz w Przemyślu

17. Teresa Nycz z Błędowej Tyczyńskiej - producent tradycyjnych potraw, wypieków i domowych przetworów

18. Tłocznia Oleju Krzysztof Paradowski w Przemyślu

19. Winnica Mazurak Dorota i Krzysztof Mazurakowie w Terliczce (gm. Trzebownisko)

20. Winnica Melancholia Zbigniew Głodek w Będzienicy (gm. Iwierzyce)

21. Winnica Wiarus Tadeusz Kruczek w Jedliczu

22. Wyrób Wędlin Bogusław Szymański, Nowe Sioło

23. Zarząd Dóbr Smolin sp. z o.o., sp. k. w Lubaczowie

 

 

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij