Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2018 – finał podkarpacki w Wierzawicach

Opublikowano: 2018-07-23 21:06:42, przez: admin, w kategorii: Biznes

POWIAT LEŻAJSKI.

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2018 – finał podkarpacki w Wierzawicach„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2018 – finał podkarpacki w Wierzawicach
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2018 – finał podkarpacki w Wierzawicach

 

W niedzielę (22 lipca 2018 r.) w Wierzawicach odbyła się XVIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisja Konkursowa w składzie: Izabella Byszewska (przewodnicząca Kapituły Krajowej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego) oraz Jan Zwoliński (członek Kapituły Krajowej, wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego) Janina Kamińska (wicedyrektor Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale) Zofia Kochan (dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego), Dorota Jamrozy (kierownik w Departamencie Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego) oraz Małgorzata Walania (Urząd Gminy Leżajsk) -o ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:

 

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda:

1) Masarnia OSIP S.C. Zygmunt i Kamil Osip za salceson wierzawicki tradycyjny

2) PPM Taurus za golonkę pieczoną

3) Zofia Betleja za pasztet z królika

I nagroda: Bożena Wisła za ser biały w beczce

 

Podkategoria: miody

I nagroda: Pasieka Jan Lizak za miód lipowy z facelią

Wyróżnienia:

1) Leda – Ser Leszek Jakimowicz za ser smażony z kminkiem

2) Jolanta Augustyn za wędzony latoszyniak

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda:

1) Bieszczadzka Spiżarnia Anna Książek za olej lniany

2) Julia Drozd za chleb za zakwasie z denka

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda:

1) Danuta Florek za strudel manasterski

2) Monika Kasprzyk za ciastka moczone w wodzie

 

Wyróżnienia:

1) Renata Wodyńska za powidła śliwkowe

2) Janina Czaban za mus z derenia

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda:

Winnica Rodziny Steckich za wino białe gronowe z jarosławskiej ziemi.

Wyróżnienia:

1) Monika Boho za herbatkę stulatka

2) Krystyna Wronowska za nalewkę z rokietnika

3) Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec za nalewkę piołunówkę

 

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda:

Restauracja Podkarpacka przy Hotelu HETMAN w Rzeszowie za farsz do pierogów z bryndzą kozią

Wyróżnienia:

Zofia Popowicz za farsz do gołąbków z kaszą jaglaną i kiełbasą

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła”2018” następujące produkty:

1) Miód nawłociowy z Tanwi i sanu – Pasieka na Ogrodzie

2) Farsz do krzeszowskich gołąbków – Małgorzata Puc

3) Pierogi z farszem z bobu „Bobolasy” – Zofia Wikiera

4) Napój ziołowy orzeźwiający – Leokadia Gugała

5) Kiełbasa sielska – Bogusław Szymański

 

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij