Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Unijny „Program dla szkół” podsumowany w Rzeszowie

Opublikowano: 2018-07-13 09:18:19, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

RZESZÓW. W czwartek (12 lipca 2018 r.) w Szkole Podstawowej nr 18 w Rzeszowie podsumowano tegoroczną edycję unijnego „Programu dla szkół”.

Unijny „Program dla szkół” podsumowany w Rzeszowie

 

Zaprezentowano osiągnięcia projektu w skali całego kraju oraz szczegółowe dane z województwa podkarpackiego. Oprócz przedstawicieli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, oraz dyrektora szkoły, w spotkaniu wzięła także udział dietetyczka, która przybliżyła gościom podstawowe zasady zdrowego żywienia, podkreślając rolę jaką regularne spożywanie drugiego śniadania odgrywa w prawidłowym rozwoju dzieci.

 

„Program dla szkół” to unijny program będący kontynuacją „Mleka w szkole” oraz „Owoców i warzyw w szkole”, które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie. Kiedyś prowadziła je Agencja Rynku Rolnego, a po przekształceniach zajmuje się nimi Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

 

Program ten polega na dostarczaniu dzieciom owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. W kończącym się właśnie roku szkolnym lista produktów obejmowała: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, soki owocowe, warzywne i mieszane, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki, mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.

 

Program ma propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez udostępnianie im produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych, tak, by dzieci od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak. Oprócz promowania zdrowej diety program ma również pokazać dzieciom skąd pochodzą owoce i warzywa oraz produkty mleczne, jak są uprawiane i produkowane.

Program obejmuje liczne działania o charakterze edukacyjnym realizowane w części przez szkoły podstawowe tj.: promowanie wspólnego przygotowywania i spożywania drugiego śniadania czy organizowanie warsztatów oraz wycieczek tematycznych. Istotnym elementem działań promocyjnych i edukacyjnych jest postać Chrumasa – animowanego bohatera, który w zabawny sposób prezentuje dzieciom zasady zdrowego żywienia. Można go zobaczyć w telewizji, Internecie oraz w materiałach drukowanych. Głównym celem działań promocyjnych jest zwiększenie rozpoznawalności Programu oraz budowanie świadomości rodziców dotyczącej ich roli w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci.

 

Budżet programu w roku szkolnym 2017/2018 wyniósł ok. 237,5 mln złotych, w tym: 117,4 mln z budżetu UE oraz 120,1 mln z budżetu krajowego. W skali całego kraju produkty dostarczane w ramach „Programu dla szkół” dotarły do ok. 1.8 mln uczniów klas I – V szkół podstawowych, czyli 92% dzieci z grupy docelowej. Oznacza to wzrost liczby odbiorców o 470 tysięcy w stosunku do poprzedniej edycji. Owoce i warzywa dostarczano do 12 462 szkół podstawowych, zaś mleko i produkty mleczne – do 12 697 placówek. Łącznie w trakcie całego roku szkolnego 2017/2018 dzieci z klas I-V szkół podstawowych spożyły: 162,38 mln porcji owoców i warzyw oraz 143,68 mln porcji mleka i produktów mlecznych.

 

W województwie podkarpackim w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 warzywa i owoce dostarczano do 997 szkół, a mleko i produkty mleczne – do 1008 szkół. Natomiast w II semestrze warzywa i owoce dostarczano do 1000 szkół, a mleko i produkty mleczne – do 1014 szkół. Liczba uczniów uczestniczących w Programie w komponencie owocowo-warzywnym to ok 97,18 tys. dzieci, natomiast w komponencie mlecznym – 98,83 tys. Liczba porcji udostępnianych dzieciom w ramach programu w województwie podkarpackim w roku szkolnym 2017/2018 wyniosła: 8,74 mln owoców i warzyw oraz 7,82 mln porcji mleka i produktów mlecznych.

 

„Program dla szkół” jest pozytywnie odbierany i oceniany zarówno przez szkoły, jak i młodych konsumentów. Z ankiet przeprowadzonych przez KOWR w 6400 szkołach podstawowych objętych Programem wynika, że:

- 95% dzieci chętnie spożywa produkty owocowo-warzywne;

- 92% dzieci chętnie spożywa produkty mleczne

- 98% szkół uważa, że porcje owocowo-warzywne są skomponowane prawidłowo;

- 99,5% szkół sprawdza jakość dostarczanych produktów;

- 95% szkół uważa, że częstotliwość dostarczanych produktów jest wystarczająca.

 

Warunki przystąpienia do projektu można znaleźć na oficjalnej stronie internetowej Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Wszystkie materiały promocyjne kampanii będą dostępne na stronie internetowej www.pamietnikchrumasa.pl oraz www.kowr.gov.pl. Oficjalna strona „Programu dla szkół”: www.programdlaszkol.org

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij