Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Baszpol – piekarnia Adama Bały z Grzegorzówki

Opublikowano: 2018-02-25 19:15:21, przez: admin, w kategorii: Wizytówki firm

W polskiej tradycji podstawą żywienia jest pieczywo, a szczególnie chleb tradycyjny, na zakwasie. Leś Adam Bała, szef spółki Baszpol i piekarni w Grzegorzówce koło Dylągówki, jako jeden z pierwszych w regionie zaczął wprowadzać do wyrobów mąkę orkiszową. Od lat jest on jej wielkim entuzjastą i admiratorem produkcji z ziarna orkiszowego.

Leś Adam BałaBaszpol – piekarnia Adama Bały z GrzegorzówkiBaszpol – piekarnia Adama Bały z GrzegorzówkiBaszpol – piekarnia Adama Bały z Grzegorzówki
Baszpol – piekarnia Adama Bały z GrzegorzówkiBaszpol – piekarnia Adama Bały z Grzegorzówki
Leś Adam Bała

Leś Adam Bała

 

W Grzegorzówce wypieka się słynny chleb orkiszowy na zakwasie. Dzięki fermentacji kwasu mlekowego ciasto nabiera wyjątkowych walorów odżywczych i zdrowotnych. Tak otrzymany chleb – podobnie jak dawne klasyczne wypieki w gospodarstwach wiejskich – zyskuje zarówno walory smakowe i zapachowe, jak też długą trwałość. Ponadto naturalna fermentacja wywołana żywymi bakteriami kwasu mlekowego eliminuje liczne związki rakotwórcze, a przede wszystkim toksyny pleśniowe.

Chleb sprzedawany jest w formie bochenków o wadze 40 dkg. W jego skład wchodzi 80% orkiszu (taka zawartość mąki orkiszowej podnosi jego walory zdrowotne) i 20% zakwasu. To pieczywo wyrabiane jest bez drożdży. Chleb jest chrupki, ma charakterystyczny zapach i lekko kwaśny smak. Bardzo długo pozostaje świeży i nie kruszy się. Chleb ten można kupić w wielu sklepach ekologicznych i handlujących zdrową żywnością na terenie województwa np. w Kolbuszowej czy Mielcu, a także w Małopolsce w Tarnowie i Nowym Sączu.

Piekarnia w Grzegorzówce wytwarza pieczywo ekologiczne i tradycyjne bez polepszaczy i konserwantów, według rodzimych receptur: m.in. chleb żytni razowy na zakwasie i bułki razowe pszenne. Znane są także powstałe tam ciastka domowe orkiszowe ręcznie wyrabiane i ekologiczne ciastka orkiszowe kruche, tzw. „klawisze”.

Nowością są ekologiczne płatki orkiszowe w dwukilogramowych woreczkach - wyrabiane z najlepszych ziaren orkiszu, które są zgniatane a następnie suszone w piecu chlebowym.

Aromatyczne i świeże ciastka orkiszowe razowe z firmy Baszpol można zakupić w sklepie internetowym Podkarpackie Smaki www.sklep.podkarpackiesmaki.pl

Produkty są w sklepach Frac oraz przez internet www.sklep.podkarpackiesmaki.pl

Zakład Przetwórczo-Handlowy „BASZPOL” sp. z o.o.
Grzegorzówka 6
36-025 Grzegorzówka
tel. 17 229 55 56
kom. 669 017 235

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij