Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

I Pilzneńskie Targi Produktów Tradycyjnych i Lokalnych w Pilźnie oraz VII Festiwal Pierogów

Opublikowano: 2017-08-30 14:37:05, przez: admin, w kategorii: Podkarpackie - Przestrzeń Otwarta

W niedzielę 27 sierpnia na ranczo Taurus przy ul. Bujnowskiego 60 w Pilźnie odbyły się I Pilzneńskie Targi Produktów Tradycyjnych i Lokalnych w Pilźnie oraz VII Festiwal Pierogów.

I Pilzneńskie Targi Produktów Tradycyjnych i Lokalnych w Pilźnie oraz VII Festiwal PierogówPrezes ZM Stan Taurus Stanisław JaroszKomisja konkursowa podczas oceny potrawI Pilzneńskie Targi Produktów Tradycyjnych i Lokalnych w Pilźnie oraz VII Festiwal Pierogów
I Pilzneńskie Targi Produktów Tradycyjnych i Lokalnych w Pilźnie oraz VII Festiwal Pierogów

 

Od godz.16.00 dzieci okupywały  darmowe zjeżdżalnie. Najmłodsi mieli jeszcze inne atrakcje w tym program estradowy  „Muzyczna Przygoda Minionków” w wykonaniu Kinder Sid.

Odbyły się konkursy  dla dzieci w rozpoznawaniu smaków pierogów i w lepieniu pierogów. Dzieci doskonale sobie radziły a Komisja konkursowa była zdumiona umiejętnościami małych pierogarzy. Dla dorosłych  odbył się konkurs pod hasłem „Kto zje najwięcej pierogów w 3  minuty”. Najwięcej zjadł pan Józek  bo 34 sztuki w 3 minuty.

Koła Gospodyń Wiejskich rywalizowały w konkursie „Czym Chata bogata”. Komisja konkursowa w składzie: przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Cypryś, dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy  w Rzeszowie Adam Panek, dyrektor Rzemieślniczej  Szkoły Zawodowej  im. Bł. Karoliny Kózka w  Pilźnie Anna Smołucha, kierownik w Kancelarii Sejmiku Województwa Podkarpackiego Izabela Fac, Szef kuchni Karczma Dolina Pstrąga Janusz Flis miała bardzo trudny wybór, bo wszystkie Panie wykazały się dużymi umiejętnościami i   przygotowały wiele tradycyjnych i lokalnych dań, nalewek i produktów.

I miejsce zajęło KGW w Strzegocicach,

II miejsce KGW w Słotowej,

III równorzędne miejsce KGW w Łękach Górnych i Zwierniku

Dodatkowo  komisja wyróżniła najlepsze potrawy: kura nadziewana ze Strzegocic, krokiety  z grzybami ze Zwiernika, pierogi zbójeckie  ze Słotowej, baranina i bigos z Łęk Górnych.

Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Cypryś przyznał specjalną nagrodę dla KGW ze Strzegocic za znakomite nalewki.

Nie zabrakło degustacji pilzneńskich pierogów a także dań i produktów tradycyjnych. Była też  jedna  smaczna  atrakcja   wędliniarska  prawie pięciometrowa kiełbasa: korneta max zaprezentowana przez Prezesa Taurusa Stanisława Jarosza i  pokrojona na mini kornetki  do degustacji wśród uczestników pikniku. Nie zabrakło wyjątkowych koncertów zespołu Life Bars z Debicy. Miłośnicy  disco polo  bawili się przy muzyce  Kalimero i Suski.  DJ SID zakończył imprezę zabawą taneczną.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij