Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Przysmak Ziemi Podkarpackiej 2017 w Radomyślu Wielkim

Opublikowano: 2017-07-21 02:35:00, przez: admin, w kategorii: Region

RADOMYŚL WIELKI.

Fot. radomyslwielki.pl

Fot. radomyslwielki.pl

 

W sobotę (15 lipca) w Radomyślu Wielkim po raz 11. odbył się Podkarpacki Dzień Wędliniarza. Do naszego miasteczka tłumnie zjechali więc mieszkańcy różnych zakątków Podkarpacia i Małopolski, by pokosztować najsmaczniejszych wędlin z naszego województwa. Najlepsze wyroby otrzymały tytuł „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”.

Nie zabrakło tradycyjnego punktu programu. Były więc degustacje najlepszych wędlin, które w tym roku promowało sześć firm wędliniarskich.

- Nasza gmina od lat słynie jako „zagłębie wędliniarskie”. Właśnie u nas funkcjonuje wiele, najczęściej rodzinnych, przedsiębiorstw mięsnych. To od dziesięcioleci nasza duma. Dbamy o nasze „zagłębie wędliniarskie” i cieszymy się, że z każdym roku się ono rozwija – powiedział burmistrz Józef Rybiński.

W ramach PDW Podkarpacka Izba Rolnicza zorganizowała piknik mięsa wieprzowego. Były więc liczne konkursy i zabawy z nagrodami dla dzieci i dorosłych. Nie zabrakło degustacji potraw z wieprzowiny – były m.in. bitki, gulasz, szaszłyki.

Częścią Podkarpackiego Dnia Wędliniarza jest konkurs wyrobów wędliniarskich na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”. W tym roku wyboru z 25 wyrobów dostarczonych przez dziewięć firm dokonała komisja konkursowa w składzie: prof. Władysław Migdał z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (przewodniczący), prof. Maria Ruda i Elżbieta Lejko - kierownik mieleckiego Zespołu Doradców Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

- Przedstawione wyroby były naprawdę znakomite. Świadczą o wysokiej jakości wędlin wytwarzanych w naszych lokalnych zakładach. Powinniśmy się chwalić tym, co mamy dobrego i kierować się lokalnym patriotyzmem przy wyborze wyrobów na nasze stoły – stwierdziła prof. Maria Ruda.

Ostatecznie „Przysmakami Ziemi Podkarpackiej” podczas PDW 2017 zostały:

- udziec weselny - Przetwórstwo Mięsne, Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego,

- polędwica z pieca - Masarnia Zbigniew Giża sp.j. z Żarówki,

- kiełbasa grillowa z serem - Firma Handlowo-Usługowa JUVITA Kurek Justyna z Dulczy Wielkiej,

- kiełbasa wiejska - Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego,

- golonka podkarpacka - PPM Taurus z Pilzna.

Każdy z wystawców otrzymał również wyróżnienie za jeden najlepszy produkt, jaki zaprezentował podczas imprezy. Uhonorowano też wystawców za gościnność.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij