Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

„Owoce i warzywa w szkole” w II semestrze roku 2016/2017

Opublikowano: 2017-01-31 23:32:46, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

Po feriach zimowych rozpoczną się dostawy porcji owocowo-warzywnych w ramach administrowanego przez Agencję Rynku Rolnego programu „Owoce i warzywa w szkole”.

Fot. Pixabay/CC0

Fot. Pixabay/CC0

 

W programie uczestniczy 11 892 szkół podstawowych. Budżet przeznaczony na dostawy owoców i warzyw w II semestrze roku szkolnego 2016/2017 wynosi około 40 mln złotych.

W programie „Owoce i warzywa w szkole” mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I-III szkół podstawowych oraz „zerówek” zorganizowanych w szkołach podstawowych. Dzieci będą otrzymywały dwa razy w tygodniu, przez dziesięć tygodni w semestrze, porcje owocowo-warzywne. Porcje składają się ze świeżych owoców (jabłka, gruszki, truskawki) i warzyw (marchew, rzodkiewka, pomidorki) oraz soków (owocowe, warzywne oraz mieszane). Ponadto obowiązkowym elementem programu jest edukowanie o zdrowych nawykach żywieniowych. Dostawy owoców i warzyw do szkół w II semestrze roku szkolnego 2016/2017 rozpoczną się po feriach zimowych. Terminy w poszczególnych województwach zależne są od harmonogramu ferii.

Do programu „Owoce i warzywa w szkole” zgłosiły się nowe szkoły podstawowe, które dotychczas nie uczestniczyły. W II semestrze roku szkolnego 2016/2017 w programie będzie uczestniczyć 11 892 szkół podstawowych, czyli  o 94 szkoły więcej niż w I semestrze.

Wykaz dostawców oraz warunki uczestnictwa w programie są dostępne na stronie internetowej ARR.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij