Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Produkcja wędlin metodami tradycyjnymi nie będzie ograniczana

Opublikowano: 2016-11-24 10:52:23, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

BRUKSELA. W ostatnich dniach europoseł Tomasz Poręba spotkał się z unijnym komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem. Politycy rozmawiali o przedłużeniu okresu przejściowego dla polskich zakładów wędliniarskich na produkcję wędlin metodami tradycyjnymi.

Fot. Adam CyłoOd lewej: Jan Fołta z Markowej, Fryderyk Kapinos (Taurus), wicemarszałek Lucjan Kuźniar, przedstawicielki zakładów mięsnych z Radomyśla Wielkiego. Fot. Adam Cyło
Fot. Adam Cyło

Fot. Adam Cyło

 

- Podczas spotkania komisarz Andriukaitis podkreślił, że należy uszanować wielowiekową tradycję wędzenia i nie ograniczać jej zbędnymi regulacjami, które uderzają zarówno w małe rodzinne zakłady wędliniarskie, jak i te większe, produkujące na skalę przemysłową - powiedział Tomasz Poręba.

W 2011 roku rozporządzeniem Komisji UE nr 835/2011 wprowadzono limity ilości substancji smolistych w wędlinach z 5 uk/kg do 2 uk/kg. Dzięki mobilizacji polskiej branży wędliniarskiej i naciskom na Komisję Europejską w 2014 roku udało się wywalczyć odstępstwo od stosowania obniżonych limitów w tradycyjnie wędzonych produktach mięsnych na okres 3 lat pod warunkiem produkcji i wprowadzania tych produktów wyłącznie na rynek krajowy i spełnienia obowiązujących wcześniej limitów. W tej sprawie Tomasz Poręba spotkał się z unijnym komisarzem Tonio Borgiem, wysłał też interpelacje.

 

W przyszłym roku dobiega koniec 3-letniego okresu przejściowego. W związku z tym europoseł Tomasz Poręba spotkał się z komisarzem Vytenisem Andriukaitisem, apelując o bezterminowe wyłączenie wszystkich produktów wędzonych tradycyjnie z zapisów rozporządzenia.

 

- Komisarz Andriukaitis podkreślił, że UE nie powinna ingerować w wyrób produktów mięsnych metodami tradycyjnymi, będących często elementem długoletniej, rodzinnej tradycji a produkcja wędzonej żywności zgodnie z tradycyjnymi recepturami to często być albo nie być dla dziesiątek firm - mówi Poręba.

 

Zdaniem Komisarza, Unia powinna wspierać i promować tradycyjne sposoby produkcji żywności włącznie z tą wymagającą od wieków zastosowania różnorodnych metod wędzenia.

 

- Wyroby wędzone tradycyjnie cieszą się wielką popularnością wśród mieszkańców Europy. Dlatego należy ograniczyć na terenie UE zbędną legislację i umożliwić produkcję wędlin metodami tradycyjnymi bez zbędnych limitów - powiedział komisarz Vytenisem Andriukaitis.

 

- Jestem bardzo zadowolony z tego spotkania. Dostrzegam znaczącą zmianę nastawienia KE wobec stosowanych na terenie UE różnorakich, tradycyjnych metod produkcji żywności, w tym wędzenia. Liczę, że przełoży się to na podjęcie takich decyzji przez KE, które będą korzystne dla polskich zakładów wędliniarskich. Wiem, że także polski rząd będzie w najbliższym czasie kontynuował starania o to, by już w bezpośrednich rozmowach z Komisją doprowadzić do całkowitego zniesienia ograniczających produkcję metodami tradycyjnymi przepisów" – dodał europoseł Poręba.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij