Perła dla Kół Gospodyń Wiejskich z Rudy Różanieckiej i Krzeszowa
POZNAŃ, PODKARPACKIE. Tegorocznymi laureatami nagrody – Perła 2016 - zostały także dwa Koła Gospodyń Wiejskich.
Pierwsze z Rudy Różanieckiej za wędzonego w całości karpia, drugie z Krzeszowa za farsz do pierogów z dudami.
Wyborne karpie dla pań z KGW dostarczyła spółka Zarząd Dóbr Smolin Gospodarstwo Rybackie w Rudzie Różanieckiej, przedsięwzięcie rodzinne Andruszewskich prowadzące działalność od 1887 r. Specjalizuje się ona w produkcji karpia królewskiego, amura, tołpygi pstrej i białej, szczupaka, suma europejskiego, lina, sandacza, karasia pospolitego i srebrzystego.
Jak powstaje karp wędzony w całości? Opowiada o tym Krystyna Wróbel, przewodnicząca KGW w Rudzie Różanieckiej: - Przygotowanie takiego karpia to co najmniej kilkanaście godzin pracy. Najpierw rybę (najlepiej jak waży 1,3-1,5 kg) – po wypatroszeniu – solimy i na noc odstawiamy. Następnie kilka razy bardzo dokładnie myjemy. Dodajemy wcieramy przyprawy, my stosujemy tylko sól i pieprz, ale można i czosnek czy paprykę dodać. Wędzenie ryby trwa ok. 3-4 godz., a wędzi się ją w dymie z drewna olchowego lub bukowego.