Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

„Kulinarny Zawrót Głowy” 2015 - finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego

Opublikowano: 2015-11-19 00:20:33, przez: admin, w kategorii: Region

PODKARPACKIE. Uczniowie przygotowywali dania z karpia i wołowiny.

„Kulinarny Zawrót Głowy” 2015 - finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Kulinarny Zawrót Głowy” 2015 - finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Kulinarny Zawrót Głowy” 2015 - finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Kulinarny Zawrót Głowy” 2015 - finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego
„Kulinarny Zawrót Głowy” 2015 - finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Kulinarny Zawrót Głowy” 2015 - finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Kulinarny Zawrót Głowy” 2015 - finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Kulinarny Zawrót Głowy” 2015 - finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego
„Kulinarny Zawrót Głowy” 2015 - finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Kulinarny Zawrót Głowy” 2015 - finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego
„Kulinarny Zawrót Głowy” 2015 - finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego

 

W Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu odbył się Finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego z Agencją Rynku Rolnego pt. „Kulinarny Zawrót Głowy”. Organizatorami Konkursu byli: Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie i Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie. O tytuł laureatów rywalizowały dwuosobowe drużyny uczniów klas technikum żywienia i usług gastronomicznych województwa podkarpackiego. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu zakąski na bazie karpia oraz dania zasadniczego na bazie wołowiny.

Uczestnicy konkursu mieli niełatwe zadanie, po pierwszym etapie musieli dopracować receptury, a przede wszystkim szczegóły związane z techniką wykonania i serwowania potraw. Równie trudne zadanie miała Komisja konkursowa oceniająca przebieg i efekty pracy zawodników. Komisji przewodniczył Grzegorz Stempak szef kuchni Dworu Zygmuntówka w Szówsku. Członkami jury byli: Jadwiga Nawojska – Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Rzeszowie, Aleksandra Paszewska – Gospodarstwo Rybackie „Starzawa”, Beata Łuka – Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, Wioletta Stoch – Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu.

Komisja konkursowa wysoko oceniła poziom przygotowania młodzieży oraz walory smakowe przygotowanych dań.W trakcie Konkursu młodzież miała okazję ujawnić swoje talenty kulinarne, była to także okazja do wymiany doświadczeń i podpatrzenia umiejętności innych uczestników konkursu oraz promowanie produktów tradycyjnych i regionalnych z Podkarpacia.

Zwycięzcami Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego zostali: Adam Czyrny i Adrian Norek z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu za potrawy: „Karp w migdałach ze szpinakiem, sosem jabłkowo-imbirowym i żurawinowym” oraz „Wołowinę duszoną w winie z sosem śliwkowo-jabłkowym, gruszką w miodzie i plackiem drożdżowym”.

Drugie miejsce przypadło: Ewie Dziuba i Katarzynie Longosz z Zespołu Szkół Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie za dania: „Zraziki z karpia z żurawiną i porem w sosie pieprzowo-śmietanowym” i „Polędwicę wołową otuloną boczkiem i tymiankiem w towarzystwie aromatycznego jabłka”.

Trzecie miejsce zajęli Sebastian Błażejewski i Bartłomiej Delekta z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie za wykonanie potraw: „Podwędzany karp sous-vide podany z sosem z palonego masła, żelem z cydru podkarpackiego, korą jadalną z czarnuszką, pianą pietruszkowo-fiołkową oraz galaretką z kiszonej kapusty” oraz „Stek wołowy w musie z wędzonej gruszki z tymiankiem podany z sosem z palonej słomy i Jim Beam'a, krokiecikiem grzybowym, emulsją z kiszonego ogórka i miodu, pudrem z białej czekolady i zielonego pieprzu”

Komisja konkursowa przyznała również wyróżnienie dla Tomasza Żywickiego i Kamila Kota z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowosielcach za dania: „Tatar z karpia starzawskiego z powidłem galicyjskim z kotła” oraz „Wołowinę duszoną w maśle domowym z Handzlówki z chutneyem z żurawiny i karmelizowanych w miodzie lubaczowskim suszonych jabłek z Pruchnika”.

Laureaci i wyróżnieni oraz ich szkoły otrzymali okolicznościowe dyplomy, podziękowania i ozdobne patery. Każdy uczestnik zespołu otrzymał także nagrodę indywidualną, które wręczał dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie Jacek Hynowski.

 

 

Więcej o: ARR, kulinaria

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij