Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Przewodnik po Szlaku Kulinarnym „Podkarpackie Smaki”?

Opublikowano: 2015-10-06 20:26:17, przez: admin, w kategorii: Biznes

Masz ochotę na kulinarną przejażdżkę po Podkarpaciu, a nie wiesz, gdzie się zatrzymać? Z pomocą przychodzi ci przewodnik kulinarno-turystyczny po Szlaku Kulinarnym „Podkarpackie Smaki”.

Przewodnik po Szlaku Kulinarnym „Podkarpackie Smaki”?Przewodnik po Szlaku Kulinarnym „Podkarpackie Smaki”?
Przewodnik po Szlaku Kulinarnym „Podkarpackie Smaki”?

 

Właśnie ukazało się jego drugie wydanie. Jest bezpłatne. Zainteresowani mogą dostać tą książeczkę w siedzibie Stowarzyszenia „Pro Carpathia” w Rzeszowie.

 

Edycja 2015 tego przewodnika kulinarnego zawiera opis 50 obiektów gastronomicznych, które serwują świetnej jakości tradycyjne potrawy, oparte na polskich przepisach – są to przede wszystkim karczmy, oberże, restauracje. Po raz pierwszy w tej publikacji znalazła się winnica – Winnica Sztukówka z Glinika Średniego oraz cukiernia – „Słodki Domek” z Leska.

 

Każdy z zaprezentowanych obiektów posiada krótką charakterystykę oraz rys historyczny, dane teleadresowe, krótką analizę karty dań oraz polecane potrawy. Co ciekawe, przy każdym z tych obiektów zamieszczone są opisy znajdujących w tej miejscowości lub okolicy atrakcji turystycznych.

 

Podkarpacie, jak podpowiada ten przewodnik, można zwiedzać kulinarnie trzema trasami: Bieszczadzką, Beskidzko-Pogórzańską oraz Północną. Każda z tych tras zaznaczona jest na oddzielającej te trzy rozdziały mapce.

 

Szlak Kulinarny „Podkarpackie Smaki” istnieje już 3 rok. Jest najdłuższym tego typu szlakiem w Polsce.

 

To jest szlak wszechstronny. Może zadowolić bardzo indywidualnie podchodzącego, wymagającego wręcz artyzmu od kucharzy konsumenta – jak restauracja Zamek Dubiecko w Dubiecku, ale są tu także obiekty serwujące kuchnię plebejską kuchnię, która nawiązuję do tradycji etnicznych i grup etnograficznych – lasowiaków, rzeszowiaków – podkreśla Krzysztof Zieliński, redaktor przewodnika. – Ta kulinarna multikulturowość, tak charakterystyczna dla naszego regionu jest tutaj w pełni zaprezentowana – dodaje.

 

Suto ”okraszony” fotografiami przewodnik po szlaku „Podkarpackie Smaki” istnieje powstał w ramach projektu pn. „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy”. To drugie wydanie zawiera opis 18 nowych obiektów gastronomicznych.

 

Dorota Zańko

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij